Kaffebryggare

Det vanligaste sättet att koka kaffe på i svenska hushåll är med en kaffebryggare. Konstruktionen är rätt enkelt och därför är kaffebryggarna oftast billigast att köpa. En vanlig bryggare består av en kanna, värmeplatta, en vattenbehållare och en värmeslinga. Vattnet värms upp och droppar ner över kaffepulvret och genom ett filter ner i kannan. De allra flesta kannor är av glas, men det finns de som fungerar som termos och därmed håller kaffet varmt längre.

Olika sätt att brygga kaffe på

Ett alternativt sätt att koka kaffe på enkelt är med en perkulator. Det är lika enkelt men bryggningen sker lite annorlunda inuti. Det går också bra att koka kaffe direkt på spisen med en mokabryggare. Ett annat väldigt enkelt sätt att brygga kaffe på är att använda en kaffepress.

Nya trender inom kaffebryggning är Cold Brew (kallbryggt) kaffe eller extra krämigt Nitrokaffe. Nedan hittar du alla de kaffebryggare vi hittat hos utvalda nätbutiker. Vill du titta på speciella bryggare har du t.ex. Aeropress, Chemex och Vakuumbryggare. Gör bryggningen till en ritual med Pour Over droppkaffe.

Populärt inom kaffebryggare

Fler tips på fina kaffebryggare för kaffedrycker

 • Chambord Kaffebryggare 12 koppar 1,5 L

  Chambord Kaffebryggare 12 koppar 1,5 L
 • Kaffebryggare/malverk nivona

  Kaffebryggare/malverk nivona
 • Universal Metallknopp till Perkulator

  Universal Metallknopp till Perkulator
 • Philips Kaffebryggare Svart/metall

  Philips Kaffebryggare Svart/metall
 • ePEBO Kaffebryggare el 8 koppar/1 L

  ePEBO Kaffebryggare el 8 koppar/1 L
  ePEBO är tillverkad av material som är avsedda för att vara både säkra och praktiska. Värmeplattan är skyddad, så att kaffekannan står stabilt, och efter användning kan den enkelt rengöras med varmt vatten. Det integrerade filtret säkerställer att alla de aromatiska ämnena i kaffet extraheras in i kaffekannan, utan att kaffesump hamnar i din kopp. Genom att filtret är integrerad i kaffebryggaren, behövs inga tyg- eller pappersfilter. Man kan till och med säga, som vi gör idag: ”Gör smak. Inte skräp”. Vakuumkaffebryggaren ePEBO är den moderna versionen av Santos, och har ingått i Bodums produktutbud under en lång tid. Nu finns det en elektrisk modell av PEBO tillgänglig, med behov av en extern värmekälla för att dispensera. Så att du kan brygga kaffe var som helst där det finns ett eluttag.
 • Collar Espressobryggare

  Collar Espressobryggare
  Collar espressobryggare från Stelton är det perfekta verktyget för den kvalitetsmedvetna kaffefantasten som vill brygga en fyllig och aromatisk kopp kaffe.
 • Café Caprice Kaffebryggare med Termos

  Café Caprice Kaffebryggare med Termos
 • POUR OVER Kaffebryggare, 0,5 L

  POUR OVER Kaffebryggare, 0,5 L
  Med Pour Over kaffebryggare från Bodum får du garanterat smakrikt och gott kaffe.
 • Melitta Single 5 Black

  Melitta Single 5 Black
 • Mokabryggare italy bialetti 3 koppars

  Mokabryggare italy bialetti 3 koppars
  Bialetti är synonymt med gedigen Italiensk kaffetradition som grundades 1933 av Alfredo Bialetti. Med deras klassiska och legendariska mokabryggare brygger du enkelt och säkert kaffe på äkta Itali
 • Moccamaster KBG962AO Red

  Moccamaster KBG962AO Red
 • Kaffebryggare Vivace 2327

  Kaffebryggare Vivace 2327
  Coffee Vivace förkroppsligar den nordiska designtraditionen med slanka linjer och elegant rostfritt stål Njut av upp till 12 koppar välsmakande kaffe. Droppstopp-funktionen gör att inget kaffe droppar på värmeplattan när kannan tas bort. Sp
 • Kaffebryggare

  Kaffebryggare
  Leksakskaffebryggare för den lilla kaffentusiasten.Denna kaffemaskin är helt ovärderlig i det lilla hushållet! Barn kommer att älska att brygga kaffe precis som sina föräldrar gör - säkerligen blir detta kaffet ännu godare än deras? En liten röd lampa visaar när kaffet är färdigt.Kaffebryggare med kannaKanna med grått handtag och lockFärg: Vit/RödTillverkad av: ABS plast och Polystyren
 • Forever MISS MOKA PRESTIGE 1 CUP 240G

  Forever MISS MOKA PRESTIGE 1 CUP 240G
  Alla koppar i veckanDen här mokabryggaren från Forevers serie Miss Prestige är specialdesignad för den så underskattade singelkoppen. Bryggaren är enkel att använda hemma på spisen och dessutom mycket lätt att skruva isär och rengöra.  Nytänkande men tradtionellaKaffe har alltid varit starkt förknippat med Italien och innovationer därifrån. Forever föddes i provinsen Verbania i norra Italien 2005 och har sedan dess strävat efter att utveckla den långa traditionen av kaffebryggarinnovationer från Italien.  Ikonisk italiensk ingenjörskonstDen första mokabryggaren såg dagens ljus 1933 och blev en total succé. Helt plötsligt kunde man koka riktigt aromatiskt kaffe på spisen hemma. Sedan dess har många fler kaffebryggarmetoder kommit, men ändå har mokabryggaren blivit den samma. Den numera ikoniska designen ger ditt kök ett elegant och klassiskt tillskott. Specifikationer: - Material: Aluminium. - Kapacitet: 1 kopp. 
 • Pulcina Espressobryggare 30 cl

  Pulcina Espressobryggare 30 cl
 • Bohème Pressobryggare 3 koppar Klar

  Bohème Pressobryggare 3 koppar Klar
  En klassisk kaffepress från La Cafetières serie Bohème, tillverkad av värmetåligt borosilikatglas och rostfritt stål. Häll hett vatten över malda kaffebönor eller teblad, pressa ner silen och servera direkt från kaffe-/tepressen. Brygger upp till 3 koppar åt gången. Volym 400 ml.
 • Melitta Excellent Grande 3.0 Kaffemaskin

  Melitta Excellent Grande 3.0 Kaffemaskin
  En klassisk kaffemaskin i en enkel och stilren design. Melitta Excellent Grande 3.0 är perfekt till mindre kontor, då den snabbt brygger upp till 12 koppar kaffe. Samtidigt är den även utrustad med ett dubbelt värmeelement - ett till bryggning och ett som håller kaffet varmt efteråt.Kaffemaskinen stänger automatiskt av sig efter 40 minuter om du skulle glömma det. Den har en bryggtemperatur på 82-85 grader. Det ger dig möjlighet till en häkrug kopp färskbryggt varmt kaffe.
 • Chemex Ottomatic 2.0 Kaffemaskin

  Chemex Ottomatic 2.0 Kaffemaskin
  Dess rena och enkla design komplimangerar perfekt elegansen i glaset från kannan. Den otvivelbara kvaliteten och den smidiga funktionen är i linje med Chemex filosofi om att skönhet och vetenskap kan vara ett och samma.Specifikation:- Six Cup Classic Series Kaffebryggare (30oz.)- Litet paket med CHEMEX® Bonded Filters- Skydd till bryggaren- Kaffebryggare
 • Wilfa Kaffebryggare WSP-2A

  Wilfa Kaffebryggare WSP-2A
  Kaffebryggare i rostfritt stål framtagen av världens bästa barista Tim Wendelboe. Kaffebryggaren har det smarta systemet Flow Control integrerat som gör det enkelt att justera mängden kaffe som ska bryggas. Kaffebryggaren är snyggt designad vilket den även har fått fina utmärkelser för. Bland annat det prestigefyllda Red Dot Design Award.Vattenbehållaren är lätt att ta av och fylla på med vatten. Värmesystemet i kaffebryggaren är patenterat och helt unikt för Wilfas kaffebryggare. 1680 Watt. 
 • Melitta Enjoy II Therm

  Melitta Enjoy II Therm
  Thermoskanna för 10 koppar,Optimal bryggtemperatur,1000 W effekt,
 • Melitta Aromaboy Kaffemaskin Svart

  Melitta Aromaboy Kaffemaskin Svart
  En klassiker i ny utgåva som passar perfekt för det mindre hushållet eller när du vill ha en god kopp kaffe i husvagnen, sommarstugan eller på båten. Aromaboy kan brygga två koppar kaffe åt gången och har en snygg retrokänsla. Finns i både svart och vitt.Specifikationer:- Vikt: 0,77 kg- Mått HBD: 19,8x16,8x12,8 cm
 • Bodum Chambord Krom Pressbryggare 12 Koppar 1,5 l

  Bodum Chambord Krom Pressbryggare 12 Koppar 1,5 l
  Chambord pressbryggare från Bodum är en klassiker. Man började producera pressbryggaren redan på 1950 talet och man har fortsatt producera bryggaren samt utvecklat designen genom åren. Ramen runt om pressbryggaren och locket är tillverkat av stål som genomgår flera krom beläggningsprocesser för att behålla den glänsande ytan.   När man använder pressbryggaren bevaras både smak och aromerna från bönorna. Hur använder jag pressbryggaren?Fyll karaffen med det malda kaffe bönorna och varmt vatten, sen pressar du långsamt ner knoppen på locket tills den når botten. Efter det är det bara att njuta av sin nybryggda kopp kaffe.  
 • Pulcina Kaffebryggare, Large

  Pulcina Kaffebryggare, Large
  Pulcina Kaffebryggare, Large från Alessi .
 • Moccamaster NBA741AO / HBG741AO Polished Silver 1,25 L

  Moccamaster NBA741AO / HBG741AO Polished Silver 1,25 L
  1520 W effekt,Snabb och tyst bryggning,Automatiskt avstängning,Kapacitet 1,25 liter,Godkänd av ECBC,
 • Retro Kaffebryggare Creme

  Retro Kaffebryggare Creme
  Nu kommer Retro kaffebryggare från Smeg i en ny uppdaterad modell! Den 50-talsinspirerade designen blir en elegant touch i köket men ger dig också ett riktigt gott kaffe! Funktioner Inställning kaffestyrka (svag/intensiv) Aaroma select 1-4 koppar 10 koppars kanna, 1,4 L vattentank Programmerbar autostart 40 minuters varmhållning Avstängningsbar ljudsignal Anti kalk-alarm
 • Melitta Look Therm Timer

  Melitta Look Therm Timer
 • Hario Icecoffee maker

  Hario Icecoffee maker
  Iskaffe har tolkats ppå flera olika sätt med ett otroligt urval av olika ingredienser, som glass, vanilj- och chokladsås. Vi tycker dock att den bästa varianten - som också ger kaffesmaken dess rättmätiga uppmärksamhet - är den du brygger med Harios Ice Coffee Maker. Enklare än så här blir det inte. Du fyller behållaren med is och filtret med kaffe, därefter häller du på varmt vatten och väntar på att isen smält - Voila! Iskaffet är klart och reda att avnjutas. Inte heller behöver du ställa undan kannan eftersom det också går utmärkt att brygga vanligt, varmt kaffe i den!
 • Kaffebryggare silver 2st

  Kaffebryggare silver 2st
 • Bodum Eileen Svart Pressbryggare 3 Koppar 0,35 l

  Bodum Eileen Svart Pressbryggare 3 Koppar 0,35 l
  Bodums serie Eileen har designats för att hedra den stora irländska designerna Eileen Gray och givetvis alla kaffe älskare. Att brygga kaffe i en pressbryggare gör att bönorna behåller smaken och aromen bättre. När du ska använda din pressbryggare börjar du med att mala dina bönor, placera det malda bönorna och varmt vatten i kannan och på locket. Dra upp knoppen och sen pressar du ner knoppen långsamt tills den når botten. Sen är det bara att njuta av en god kopp kaffe.   Pressbryggaren har en stålram som skyddar kannan, glaset är tillverkat i borosilikatglas. Det runda handtaget ger ett bekvämt och säkert grepp. Kan diskas i maskin. Tillverkad i Portugal.
 • Bodum Bistro Nouveau Pressbryggare 3 koppar 0,35 l

  Bodum Bistro Nouveau Pressbryggare 3 koppar 0,35 l
  Brygg kaffe på samma sätt som kaffe skapare med denna pressbryggare från Bodum. Att använda sig av denna metod gör att kaffet behåller sina smaker och aromer. Mal dina favorit bönor och placera i karaffen och fyll sedan på men den mängd vatten som du behöver. Sen pressar du ner kaffet så att det kommer i kontakt med vattnet och avnjut sen en perfekt kopp kaffe. Pressbryggaren är tillverkad av glas och rostfritt stål som är helt smakfria så inget kommer emellan dina malda bönor och vattnet, samt att det är återvinningsbara material.  
 • Bodum Columbia kaffebrygger d.væg. 3 kop Matkrom

  Bodum Columbia kaffebrygger d.væg. 3 kop Matkrom
  p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'; color: #454545} Vacker och praktisk pressbryggare som gör varje fikastund till en riktig fröjd! Columbia kaffebryggare från Bodum är minst lika snygg som den är användbar. Denna pressbryggare är tillverkad i rostfritt stål och har en läcker finish i matt krom som ger ett stilfullt intryck i vilket kök som helst. Den är utrustad med dubbla väggar som gör att ditt kaffe behåller värmen i minst två timmar, perfekt när helgfrukosten drar ut på tiden eller en eftermiddag när arbetshögen kräver extra koncentration! Columbias förmåga att hålla värmen längre än vanliga kaffebryggare gör att den är mångsidig och även kan användas som termos till te-vatten eller annan varm dryck. Columbias snygga design är ett signum för danska Bodum, ett företag som sedan 1940-talet producerat hushålls- och köksartiklar. Med sin gedigna kunskap och passion är deras produkter kända för sin höga kvalité och tidlösa formgivning.  Specifikationer:Färg: Matt kromMaterial: Rostfritt stål Kapacitet: 3 koppar /0,35 literBredd: 15 cmDjup: 9,5 cmHöjd: 15,7 cm
 • Le Creuset Presskanna 0,8 L Mist Gray

  Le Creuset Presskanna 0,8 L Mist Gray
  Presskanna i stengods från Le Creuset som ger dig de bästa förutsättningarna för en perfekt fikastund. Direktkontakten mellan kaffebönor och det varma vattnet ger optimal smak och arom och låter dig njut av en god kopp kaffe varje gång.
 • Melitta Aroma Elegance Deluxe Therm

  Melitta Aroma Elegance Deluxe Therm
 • Smeg DCF02PGEU

  Smeg DCF02PGEU
  Kaffebryggare i retro designKaffebryggare DCF02PGEU från Smeg är en läcker bryggare i retro design. Den kan brygga 10 koppar (1,4 liter) och har även ett alternativ för 4 koppar. Inställningarna
 • Theo Kaffebryggare sand 0,6L

  Theo Kaffebryggare sand 0,6L
 • EM77 Presskanna Cloud 1L

  EM77 Presskanna Cloud 1L
 • Smeg DCF02WHEU

  Smeg DCF02WHEU
  1050 W effekt,10 koppars kapacitet,LED-display med klocka,Aromintensitetsknapp,Återanvändningsbart filter,
 • Chemex Akryl Rengöringsborste

  Chemex Akryl Rengöringsborste
  Få bästa möjliga rengöring för din kaffebryggare från Chemex med denna nylonborste som är speciellt utformad för Chemex kaffebryggare. Enkelt kommer du igenom den smala nacken och botten samt runt kanterna där det ibland kan vara svårt att komma åt. Borstens hår är gjort av nylon och handtaget av trä. Du kan använda borsten på alla Chemes glaskannor förutom 3-koppar utgåvan.
 • Bodum Bean Svart Pressbryggare 3 Koppar 0,35 l

  Bodum Bean Svart Pressbryggare 3 Koppar 0,35 l
  Denna kaffebryggare från Bodum adderar ett nytt kapitel i den franska pressbryggar succén. Borosilikatglaset skyddas av plasten som är runt om, detta göra att bryggaren är spillsäker och säker om den skulle bli vält. Silikonpackningen som förbinder locket och glaset har en isoleringseffekt vilket gör att kaffet håller sig varmare längre.  Med ett enkelt tryck pressar man ner knoppen. Bean kaffebryggare är lätt att rengöra och kan diskas i maskin.    
 • Kaffebryggare Hot Water Dispensor 1.8 L Rostfritt Stål

  Kaffebryggare Hot Water Dispensor 1.8 L Rostfritt Stål
 • Moccamaster Kaffebryggare KBGC982AO Matt Svart

  Moccamaster Kaffebryggare KBGC982AO Matt Svart
  Moccamasters toppmodell, brygger 10 koppar på 6 minuter.Auto shut-off funktionen stänger av bryggaren efter 40 minuter.En säkerhetsfunktion som gör att du slipper att oroa dig för att du glömt stänga av bryggaren.Det automatiska droppstoppet är bekvämt. Dubbla värmeelement gör att optimal värme erhålls både vid bryggning och värmehållning. Kalkindikator. Mått B-D-H (mm): 325 x 170 x 355. Volym: 1,25 liter Kapacitet: 10 koppar på 6 minuter Effekt: 1520 W Filter: 1x4 Funktioner: Auto Off, Metallhölje. Droppstopp. Två effektlägen på värmeplattan.Bagaren och Kocken är en auktoriserad återförsäljare av Moccamaster. Genom att registrera ditt köp hos Moccamaster får du hela 10 års garanti på din Moccamasterbryggare.OBS! Kaffemåttet som följer med är aningen större än en ett normalt kaffemått. Man kan löst räkna efter tabellen nedanför: 5 mått = 8 koppar (starkt)4 - 4,5 mått = 8 koppar (mellanstarkt) Moccamasters olika modeller: KB952AO – Manuellt droppstopp (du ställer själv in hastigheten på vattnet), avsmalnande glaskanna, automatisk avstängning ca. 40 minuter.KBG962AO – Automatiskt droppstopp, rak glaskanna, automatisk avstängning ca. 40 minuter.KBGC982AO – Automatiskt droppstopp, rak glaskanna, kalkindikator,  automatisk avstängning ca. 40 minuter.
 • Coffee Queen DM-4

  Coffee Queen DM-4
 • Philips Kaffebryggare Svart/metall

  Philips Kaffebryggare Svart/metall
 • KA 9482 Termosbryggare med Extra Termos

  KA 9482 Termosbryggare med Extra Termos
 • Coffee Queen Kaffebry-1/p MEGA GOLD M

  Coffee Queen Kaffebry-1/p MEGA GOLD M
 • Kaffebryggare Moccamaster CD-g

  Kaffebryggare Moccamaster CD-g
 • Termos i svart plast 1l svart

  Termos i svart plast 1l svart
  Plasttermos med glasinsats. Termosen fylles med 95 grader vatten. Efter 6 timmar är vattnets temperatur 75 grader. Volym: 1 literHöjd: 250mmVikt: 0,75kg
 • Bialetti Mokabryggare Italy 3 Koppar

  Bialetti Mokabryggare Italy 3 Koppar
  Specialdesignad Mokabryggare från Bialetti!Viva Italia! Bialetti har äntligen skapat en Mokabryggare med en exklusiv, italiensk design. Denna limited edition-bryggare i de italienska färgerna grön och röd, är enkel att använda och utstrålar en enorm karaktär. Nu gör du klassiskt, äkta italienskt kaffe på nolltid på din egen spis. Allt som behöver göras är att fylla på vatten och kaffe, sedan är det bara att värma bryggaren på medeltemperatur - voilá! 3 koppar perfekt espresso!Specifikationer:- Färg: Grön, röd & silver.- Material: Aluminium.- Kapacitet: 3 koppar.- Induktionsspis: Nej.- Diskmaskin: Nej.

Avkalkning av kaffebryggare

För att man ska kunna brygga gott kaffe behöver man ibland kalka av sin kaffebryggare. Kaffebryggarens kanna och behållare kan man enkelt diska i diskmaskin. Det man kan vilja göra ibland är att kalka av kaffebryggaren. Det finns särskilda avkalkningsmedel att köpa, men det går bra att göra sitt eget också. Följ de här 5 enkla stegen för att avkalka din kaffebryggare.

Bästa kaffebryggaren – Bäst i test

Hur vet man då vilken kaffebryggare man ska köpa? Ett bra sätt är att läsa tester som andra har gjort och helt enkelt köpa den som vunnit bäst i test nyligt. En bra kaffebryggare måste absolut kunna hålla rätt temperatur på vattnet. Den optimala temperaturen sägs ligga mellan 92-96 °C. Är det för kallt får man inte ut alla goda smaker och är det för varmt blir kaffet beskt.

Visste du att det i Norge finns ett testlab för kaffebryggare? Läs mer om hur ECBC testar kaffebryggare här.

Här får du länkar till några tester som vi gillar.

Råd & Rön (2012), Moccamaster och Bosch är klart bäst i deras test av jättemånga kaffebryggare
http://www.radron.se/tester/vitvaror--hushallsmaskiner/kaffebryggare/

Vi listar många av Moccamasters bryggare men om du vill köpa en sån, börja med att lära dig skillnad mellan Moccamaster modeller först.

SVT Plus testar kaffebryggare för 500 kr (2014), Melitta Look III De Luxe vinner på grund av bäst smak. Här kan du se aktuella modeller av kaffebryggare från Melitta.

Icakuriren (2012), visar att många bryggare inte klarar av att brygga tillräckligt hett. Bryggare från lågpriskedjor är stora förlorare. Bosch Styline är den enda som klarar det enligt deras test.

Är du sugen på kaffe och bara har tillgång till 12V? Här finns tips på 12-volts kaffebryggare. Är du ute i naturen kan du koka kaffe över öppen eld, bara du har en kaffepanna.

Kaffebryggare med timer

Det finns kaffebryggare med programmeringsfunktioner där man kan sätta en timer för att få kaffet klart till en viss tid. Det kan vara bra om man ska gå ut en promenad och vill ha kaffet klart när man kommer tillbaka. Många gillar också tanken av att få vakna till doften av nybryggt kaffe. Med timerfunktionen kan man programmera kaffebryggaren kvällen före, ladda i kaffet och vatten och sätta timern.

Electrolux Expressionist är en bryggare med inbyggd timer. Den har en LCD-display som gör det enkelt att ställa in tiden. Bryggaren klarar av att göra upp till 12 koppar i en körning. Har du en Smarter Coffee kaffebryggare med WiFi kan du starta din maskin och brygga en färsk kopp kaffe till frukost direkt från sängen.

Fler funktioner på bryggare

Det finns kaffebryggare med fler funktioner som kan göra livet lite lättare. Kolla gärna in de här kaffebryggarna med termoskanna, vilket gör att du kan ta med dig kaffet till ett annat rum och hålla det varmt i flera timmar.

Om du behöver brygga mycket kaffe till lite större sällskap finns det dubbel kaffebryggare med två kannor, plattor och filter.

En butikskedja som håller hög klass på både utbud och service är ELON. Kolla in deras sortiment av kaffebryggare som de säljer online. Klicka här.

Köpa reservdelar

Ibland är olyckan framme och något går sönder i den fina trotjänaren. Istället för att direkt köpa en helt ny kan du kolla om det finns reservdelar till din kaffebryggare att köpa.

Bryggare i starka färger

    Röda kaffebryggare

    Rosa kaffebryggare

Varumärken
AeroPress, AlBaline, Alessi, Anders Petter, Andersson, Ariete, Barista & Co, Barista & Co., Barletta, BBM, Bialetti, Blomus, Bob Home, Bodum, Bonaverde, Bosch, Braun, Bravilor Bonamat, Bredemeijer, Breville, C3, Cafflano, Carl Henkel Brewers, Caroni, Caso, Cecotec, Champion, Chemex, Cloer, Coffee Queen, Crem, Cuisinart, Denby, Dorre, E&B, Electrolux, Elvita, Emerio, Espro, Eva Solo, Exxent, Fashion, Forever, Gastroback, GEAR, Graef, GSI, Hamilton Beach, Hario, HMM, Horwood, House Doctor, Kalita, KENWOOD, Kinto, Kitchen Craft, KitchenAid, Kjell & Company, La Cafetière, Le Creuset, Leonardo, Melitta, Merx Team, Moccamaster, Morphy Richards, Nedis, OBH Nordica, Ohlsson & Lohaven, ON, Philips, Posters, Princess, Profi Cook, Rosendahl, Russell Hobbs, Sage, Sencor, Severin, Siemens, Sjöstrand, Sjöstrand Coffee, Smeg, Staples, Stelton, Tristar, Wilfa, Witt, WMF

ileadileadileadileadileadilead