Cold Brew

En av de heta kaffetrenderna just nu är kallbryggt kaffe, även kallat Cold Brew. Metoden är egentligen inte så avancerad utan handlar kort om att blötlägga kaffe i kallt vatten. Det finns speciella bryggare, kannor och tillbehör framtagna just för kallbryggning av kaffe.

Populärt inom cold brew

 • GrowlerWerks uKeg Nitro cold brew 1,4 liter

  GrowlerWerks uKeg Nitro cold brew 1,4 liter
  Med uKeg Nitro cold brew från GrowlerWerks har det aldrig varit enklare att göra kallbryggt kaffe, och efteråt så har den en perfekt förvaring till kaffet. Trycket förvaras i uKeg behållaren vilket bevarar friskheten och krämigheten i det kallbryggda kaffet. Dubbelväggar i 18/10 rostfritt stål vakuumisolering håller kaffet kallt hela dagen.Kallbryggt kaffe kan njutas hela året om, men är särskilt läckert under de varmare månaderna under året när du till exempelvis vill imponera på dina gäster med hemgjort kallbryggt kaffe. I videon nedan ser du hur proceduren går till.
 • Hario Hario kaffe cold brew flaska 70 cl Svart

  Hario Hario kaffe cold brew flaska 70 cl Svart
  Hario Hario kaffe cold brew flaska 70 cl Svart

Så gör du Cold Brew kaffe koncentrat

 1. Väg upp 100 gram grovmalet kaffe. Det är viktigt att kaffet är grovmalet, eftersom det ger en bättre extraktion under kallbryggning och minskar risken för överextraktion.
 2. Häll kaffet i en behållare som rymmer minst 1,5 L och som går att försluta. En glasburk eller plastbehållare med lock fungerar bra.
 3. Tillsätt 800 ml kallt vatten (använd ett ratio för kallbryggning på 1:8 kaffe till vatten) till behållaren med kaffet. Rör om försiktigt för att säkerställa att kaffet är väl blandat med vattnet.
 4. Täck behållaren med lock och ställ i kylen. Låt kaffet dra i 24 timmar. Om du önskar en svagare smak kan du minska dragtiden, medan en längre dragtid kommer att ge en starkare smak.
 5. Efter 24 timmar, sila kaffet genom ett kaffefilter, en finmaskig sil eller en ostduk för att separera kaffekoncentratet från kaffesumpen. Du kan hälla kaffekoncentratet i en ren och förslutningsbar behållare för förvaring i kylen.
 6. När du är redo att servera, späd önskad mängd kaffekoncentrat med lika delar vatten, is eller mjölk. Du kan justera mängden vätska som tillsätts för att uppnå din personliga smakpreferens.
 7. Servera kallt, med isbitar, mjölk eller andra valfria tillsatser som socker, sirap eller grädde. Njut av ditt läckra kallbryggda kaffe!

kallbryggt kaffe

Servera kallbryggt kaffe

En kallbryggd kaffe går jättebra att dricka bara som den är. Har du gjort enligt receptet/proceduren längre upp på sidan behöver du säkert späda den något. Prova dig fram men lika delar kaffekoncentrat som vatten är en bra utgångspunkt.

Cold Brew passar jättebra som kylande dryck under varma sommardagar. Då kan du lägga ner några isbitar i kaffet eller lite iskall mjölk eller växtbaserad dryck. Det kallbryggda kaffekoncentratet går också utmärkt att använda i kaffedrinkar eller i bakning.