Kaffepannor

Med en bra kaffepanna och kokkaffe kan du koka ditt kaffe på spisen eller över en öppen eld. En del använder även pannan som kaffekanna för att servera bryggkaffe ur. Se till att köpa en som håller kaffet varmt tillräckligt länge så inte den sista gästen som tar kaffe får det kallt.

Här hittar du fina kaffepannor i olika storlekar som du kan köpa online. Vill du ha en sån med pip som visslar när vattnet kokar? Då kan du kolla in Visseljohanna här.

Kaffepannor i rostfritt & kannor i porslin

De allra flesta kaffepannor är tillverkade i rostfritt stål. Det finns serveringskannor för kaffe som är i porslin.

Populärt inom kaffepannor

  • DAGNY Kaffepanna 1L Rostfri

    DAGNY Kaffepanna 1L Rostfri
  • Kaffepanna 1,5 L

    Kaffepanna 1,5 L
  • Dorre Kaffepanna 1,5 Liter Rostfri

    Dorre Kaffepanna 1,5 Liter Rostfri
    En Klassisk enkel kaffepanna som även fungerar som vattenkokar-kittel.Rymd 1,5 liter.Tillverkad i rostfri med fällbart bakelithandtag.Botten är gjord av stål med aluminiumkärna i mitten för att hålla värmen.Locket har visselfunktion.Den passar på alla spisar även induktion.
  • R/f kaffepanna

    R/f kaffepanna

Fler tips på kaffepannor

Emaljerade och rostfria kaffepannor

De vanligaste typerna av kaffepannor är de emaljerade och de rostfria. I emaljerade pannor når vattnet kokpunkten snabbt då det emaljerade stålet har en jättebra värmeledningsförmåga. Den här typen av kannor finns i många olika färger och blir lätt en inredningsdetalj.

De rostfria pannorna är stilrena och funkar i alla typer av inredningsstilar. Rostfritt stål är tåligt och en väldigt bra fördel är att stålet inte suger åt sig lukt eller smak, vilket gör att man kan koka eller använda den som serveringskanna för olika sorters drycker som kaffe, te eller choklad.

Kaffepanna till induktionshäll

För att du ska kunna koka kaffe på en induktionshäll måste du ha en kaffepanna med magnetisk botten. Emaljerade och rostfria kaffepannor går bra att använda. Ett sätt för att enkelt testa om pannan funkar med induktion är att se om en magnet fastnar mot botten.

Kokkaffet på väg tillbaka

Att koka sitt kaffe på spisen är på väg tillbaka. En del väljer den metoden för att det är trendigt med vintage och retro. Andra tycker att kaffet smakar mycket godare då man kan få ut mer aromer ur de malda kaffebönorna.

Så kokar du kaffet på spisen

Fyll kannan med vatten till så många koppar du vill koka. Ställ kaffepannan på spisen och låt vattnet bli ljummet innan du häller i det malda kaffepulvret. Hur mycket kaffe per kopp är en smaksak, men en tumregel är ca 1 msk.

När kaffet börjar bubbla upp till ytan, eller kaffepannan visslar, tar du av den från värmen och låter kaffet sjunka ner. Du kan servera direkt, men många brukar upprepa uppkoket 2-3 ggr till för att låta vattnet komma emellan. Om du vill undvika att få sump ner i första koppen kan du hälla en liten skvätt vatten ner genom pipan.

Kokkaffe över öppen eld

Kokar kaffe med kaffepanna över öppen eld

Om du är utomhus och vill koka ditt kaffe över öppen eld gör du nästan på samma sätt. Det gäller bara att ha ett praktiskt förfarande för kaffepannan. En anordning för att hänga pannan ovanför är bra, eller så kan du ställa den ovanpå grillgaller om det finns.

ilead