Dricka kaffe på fat

Du som hör till den äldre generationen kanske har gjort detta själv, eller så har du sett föräldrar eller mor- & farföräldrar göra det. Hälla upp kaffet på ett fat för att sedan sörpla i sig det från fatet.

I dag kanske det skulle verka lite ohyfsat men det var faktiskt en vanligt förekommande sed från 1700-talet fram till mitten på 1900-talet. Vi frågade författaren och docenten i måltidskunskap Richard Tellström om kaffedrickandet på den här tiden.

- Koppen var serveringskärlet, men det var fatet man drack ur. 1700-talets kaffekoppar hade fat med mycket höga kanter, så höga att de väl rymde det som rymdes i själva koppen, säger Richard.

Dricka kaffe på fat
Kaffe på fat var inne på 1700/1800-talet.

Man skulle ju kunna tänka sig att det fanns praktiska anledningar till att kaffet hälldes upp på fatet som att det snabbare kom ner i temperatur. Richard Tellström berättar dock att det inte fanns något sådant skäl utan det var helt enkelt det serveringssätt som man vid tiden ansåg korrekt.

- Precis som att dricka snaps ur ett högt glas, inte särskilt praktiskt men rätt sätt.

När urbaniseringen tog fart och många flyttade in till storstäderna avtog det här med kaffe på fat. Det ansågs inte vara riktigt rumsrent och modernt så kaffet fick stanna i koppen. Faktum är att fatet nästan försvunnit helt och de flesta dricker idag kaffe ur en kaffemugg, utan fat.

Kaffe på fat med bit

För den som tycker att kaffet är lite för beskt eller starkt finns en variant på kaffedrickande med en sockerbit. Biten av socker stoppas i munnen och därefter dricks kaffet så det silas genom sockerbiten.

Det förekom på tiden då kaffe på fat var vanligt och är känt sedan åtminstone 1820-30-talen men ansågs redan då som ett enkelt sätt att dricka. Tellström förklarar att det egentligen hade varit bättre om man sugit på lite salt om det var sötma man var ute efter.

- Smakapparaten i munhålan funkar så att bitterheten (kaffet) blir sött om man äter salt, säger Richard.

Idag är strösockret det som används, om det används - för antalet personer som använder socker i sitt kaffe har minskat. Istället väljer vi sötare kaffedrycker med mjölk om vi inte dricker en slät kopp svart.

Kaffedrickandet är under ständig utveckling och prylarna och produkterna som hör till kommer och går. Kaffemuggar med stort öra, kaffekopp med fat eller genomskinliga kaffeglas är bara några olika sätt att avnjuta sitt kaffe ur.

Espressomaskiner, kapselmaskiner och olika sorters kaffe må vara inne idag men i framtiden kommer någon annan att skriva om oss i en historisk kontext och tycka att vårt sätt att göra och dricka kaffe på är omodernt.