Kokkaffe

Kokkaffet behöver ingen specialutrustning utan kan kokas i en vanlig kaffepanna eller kastrull. Du kan koka kaffet direkt på spisen eller över en öppen eld. Ett klassiskt sätt är att koka sitt kaffe i en vattenkittel av typen visseljohanna, som tjuter när vattnet kokar.

Hur du exakt ska göra om du kokar vattnet först eller sätter kaffet i kallt vatten, och vilken mängd kaffe du ska sätta i finns det olika bud på. Kokkaffet har en något grövre malningsgrad än bryggkaffe, och det påverkar bryggningen.

Populärt inom kokkaffe

 • Lemmel Kaffe, mörkrostad kok eko/KRAV 450g

  Lemmel Kaffe, mörkrostad kok eko/KRAV 450g
  Mörkrostat kokkaffe från Lemmel Kaffe. 100% ekologiskt odlade Arabica-bönor som har genomgått en varsam rostning enligt de allra hemligaste recepten.
 • GEVALIA Kaffe Kok Mellanrost 450g

  GEVALIA Kaffe Kok Mellanrost 450g
  Gevalias originalkaffe som blandar det bästa från kaffevärlden för att skapa ett välbalanserat gott mellanrostat kokkaffe.Gevalias 'Originalkaffe' som blandar det bästa från kaffevärlden för att skapa ett välbalanserat gott mellanrostat kaffe.Kaffet är en härlig blandning av bönor från tre olika länder, från Brasilien kommer de lite mildare kaffebönorna, bönorna från Colombia ger kaffet fyllighet och från Kenya kommer bönorna med en härligt fruktig arom. Tillsammans ger bönorna ett kaffe som är välbalanserat, har en härlig arom och ger en lätt syrlig eftersmak, precis som ett mellanrostat kaffe ska smaka. 500 gram räcker till ca 65 koppar kokkaffe. Förpackningen är tillverkad av återvinningsbart material och är 100 % återvinningsbar.En blandning av det bästa från kaffevärlden med tre olika bönor för bästa smak och aromVälbalanserat, med härlig arom och lätt syrlig eftersmakMellanrostKokkaffeRäcker till ca 65 koppar100% återvinningsbar förpackning
 • MELITTA Kaffekokare Aromaboy® Auto Off, Svart

  MELITTA Kaffekokare Aromaboy® Auto Off, Svart
  Kaffekokare i snygg retrodesign.Klassiker från lemitta som funnits på marknaden sedan 1979. Kaffebryggaren håller fortfarande måttet i moderna hem och ger en snygg retro-känsla. Aromaboy® rymmer två koppar kaffe, perfekt för den lilla användaren. Ta med dig kaffebryggaren till husvagnen, sommarstugan eller båten. Det lilla formatet gör att den inte tar upp onödig plats. Aromaboy® har funktioner som varmhållning och automatsik avstängning.Bryggtemperatur: 93 C Varmhållningstemperatur efter 1/2 timme: 83 C Kaffefilter: Melitta 100 Volym: 0,3 lit ( 2 koppar )Effekt: 500 wattAutomatisk avstängningFärg: Svart

Koka kaffe på spisen, i kastrull eller panna

Hur kokar man kokkaffe?

En tillverkare av kaffe som många känner till är Löfbergs Lila. De hävdar att godaste kokkaffet får man om man använder grovmalda kaffebönor och friskt, kallt vatten tillsammans i en kaffepanna. Här följer ett enkelt recept på kokkaffe:

 1. Koka upp vatten till precis under kokpunkten (99 grader)
 2. Tillsätt ditt malda kokkaffe och låt dra i 5 minuter
 3. Se till att kaffesumpen har sjunkit till botten
 4. Häll över till en annan kaffekanna eller servera direkt

Vattnet ska sjuda upp till precis under kokpunkten. Då stänger man av och låter kaffet dra i cirka 5 minuter. Om vattnet kokar finns risk att många fina aromer förstörs och ditt kaffe kommer smaka beskt. Det bildas även garvsyra i kaffet som kan vara tufft för magen att jobba med.

Låt kaffesumpen sjunka till botten

Innan du börjar hälla upp ditt nybryggda kokkaffe måste du låta kaffesumpen lägga sig i botten på kastrullen eller kaffepannan. Ett tips är att droppa några droppar kallvatten i kaffepannans pip, vilket gör att sumpen sjunker ner fortare.

Det är viktigt att hälla över kokkaffet när det dragit färdigt i kaffepannan. Får det stå för länge bildas mycket garvsyra som ger en alltför bränd och bitter smak. Häll över det i en termos om du inte serverar och dricker upp kaffet direkt.