Råkaffe

Att rosta sitt eget kaffe är ganska enkelt bara du får tag på råkaffe. Utgå från råa kaffebönor (gröna kaffebönor) och med olika rostning påverkar du smaken.

Var finns gröna kaffebönor och kafferostare att köpa?

Gröna kaffebönor kan vara lite svåra att få tag på. Vi håller utkik vem som säljer det och listar produkterna här isåfall. Samma sak för kafferostare som du kan köpa för att rosta dina bönor i.

Populärt inom råkaffe

  • Ekologiskt råkaffe Grön höglandskaffe Honduras Highland 1 kg

    Ekologiskt råkaffe Grön höglandskaffe Honduras Highland 1 kg
    De här gröna kaffebönorna kommer från höglandet i Honduras. Beställ 1 kg för att göra din egen kafferostning hemma. Rekommendation från säljaren är City Roast / Full City Roast.
  • Colombia Supremo gröna kaffebönor 1000 g

    Colombia Supremo gröna kaffebönor 1000 g
    Ett kilo med råa kaffebönor Colombia Supremo för självrostning hemma. Du kan beställa från Rohebohnens utbud hos Amazon.

Rosta kaffe hemma

Din vanliga ugn funkar bra att rosta i. Fördelen är att du inte behöver köpa en specialutrustning. Du använder en plåt med höga kanter och för nedkylning efteråt ett durkslag i metall.

Så rostar du kaffebönor i ugn

1. Värm ugnen till 230-250 grader.
2. Sprid ut råkaffet i en ugnsplåt med höga kanter.
3. Ställ in plåten i mitten av ugnen.
4. Efter någon minut börjar bönorna ändra färg från grönt till gult. Skaka eller rör om.
5. Efter ca 7-8 minuter spricker bönorna och börjar att expandera.
6. En lagom rostning bestämmer du, men cirka 10-15 minuter räcker.
7. Ta ut bönorna när du tycker de är färdigrostade och kyl snabbt ner i ett durkslag av metall.
8. Förvara sedan i en kaffeburk med tätslutande lock tills du ska mala och göra kaffe på dina eget ugnsrostade kaffebönor.

Rosta kaffe i popcornmaskin

Ja, det är faktiskt en ganska bra metod. Popcornmaskinen är betydligt billigare att köpa än en kafferostare för hemmabruk. En sak som är viktigt för ett jämnt resultat är omrörning, vilket popcornmaskinen har. Det som krävs är att den klarar av att nå upp över 200 grader, gärna upp till 250. Annars kommer ditt råkaffe inte att cracka och expandera.

Full kontroll på ditt kaffe

Att utgå från råa kaffebönor är något som tilltalar den som vill ha full kontroll på sitt kaffe. Vanligtvis har vi kaffefantaster som vill rosta själv också andra maskiner och redskap för att experimentera oss fram.

Bästa kaffemaskinen har många möjligheter till inställningar och justeringar. Man vill ju inte att en bra kafferostning ska gå till spillo för att man varit dumsnål och köpt en för billig kaffemaskin eller bryggare.