Råkaffe

Att rosta sitt eget kaffe är ganska enkelt bara man får tag på råkaffe. Du utgår från råa kaffebönor (gröna kaffebönor) och kan med olika rostning påverka smaken. Det finns lite olika sätt på vilka du kan gå tillväga.

Var kan man köpa gröna kaffebönor och kafferostare?

Gröna kaffebönor kan vara lite svåra att få tag på. Vi håller utkik vem som säljer det och listar produkterna här isåfall. Samma sak för kafferostare som du kan köpa för att rosta dina bönor i.

Populärt inom råkaffe

  • Hario Retro Coffee Roaster

    Hario Retro Coffee Roaster
    Nu kan du äntligen få ditt kaffe precis så som du vill ha det! Med denna snygga kafferostade från Hario kan du själv rosta dina kaffebönor och få precis den smak du vill ha och älskar. Kafferostaren har en läcker retro design som blir en snygg inredningsdetalj i köket när den inte används. Den har en kapacitet på 50 gram bönor och är tillverkad för hand i värmetåligt glas. Bjud dina gästerpå en underbar kopp egenrostat kaffe efter middagen. De kommer garanterat att bli imponerade! Specifikationer:- Handgjord med värmetåligt glas- Kapacitet på 50g kaffebönor 

Rosta kaffe i ugnen

Din vanliga ugn funkar bra att rosta i. Fördelen är att du inte behöver köpa en specialutrustning. Du använder en plåt med höga kanter och för nedkylning efteråt ett durkslag i metall.

Så rostar du kaffebönor i ugn

1. Värm ugnen till 230-250 grader.
2. Sprid ut råkaffet i en ugnsplåt med höga kanter.
3. Ställ in plåten i mitten av ugnen.
4. Efter någon minut börjar bönorna ändra färg från grönt till gult. Skaka eller rör om.
5. Efter ca 7-8 minuter spricker bönorna och börjar att expandera.
6. En lagom rostning bestämmer du, men cirka 10-15 minuter räcker.
7. Ta ut bönorna när du tycker de är färdigrostade och kyl snabbt ner i ett durkslag av metall.
8. Förvara sedan i en kaffeburk tills du ska mala och göra kaffe på dina eget ugnsrostade kaffebönor.

Rosta kaffe i popcornmaskin

Ja, det är faktiskt en ganska bra metod. Popcornmaskinen är betydligt billigare att köpa än en kafferostare för hemmabruk. En sak som är viktigt för ett jämnt resultat är omrörning, vilket popcornmaskinen har. Det som krävs är att den klarar av att nå upp över 200 grader, gärna upp till 250. Annars kommer ditt råkaffe inte att cracka och expandera.