Så gör du rent din termos

Tycker ditt barn att den varma chokladen smakar konstigt kan det bero på att det finns kafferester och avlagringar kvar i termosen. Då är det dags för en rengöring av termosen, som tar bort avlagringar och dålig lukt som kan förstöra smaken.

Vanligt diskmedel och vatten biter inte på gammal smuts men vi ger dig gamla husmorstips som får din termos eller termoskanna att bli som ny igen.

3 sätt att rengöra termosar på

3 tips för rengöring av termos

1. Disktablett och hett vatten

Diskmedel för diskmaskiner är starkare än handdiskmedel när det gäller att lösa upp smuts som sitter hårt. Lägg en disktablett i termosen och fyll sedan på med kokande hett vatten. Skaka om lite lätt så maskindisktabletten löser upp sig och låt termosen sedan stå över natt. Nästa dag ser du till att skölja ur flera gånger så termosen blir helt ren.

2. Ättika och bikarbonat

Naturliga rengöringsmedel som ättika och bikarbonat (bakpulver) kan få bort dålig lukt och avlagringar effektivt.

Ta 1-2 matskedar med bakpulver och häll ner i termosen och fyll sedan på med hetvatten. Låt det stå och bubbla en kvart innan du sköljer ur upprepade gånger.

Om din termos luktar illa kan du prova metoden att använda ättika blandat med varmt vatten som får stå och dra ett tag.

3. Grovsalt kan ta bort dålig lukt

Ett annat gammalt husmorstips är att använda grovsalt för att bekämpa sur gammal kaffelukt. Häll en matsked grovt salt i termosen och fyll på med kallt vatten. Låt det stå över natten och skölj ur 3-4 gånger. Ett riktigt bra ekotips!

Termos vid fjällsjö, behöver den rengöras?

De här rengöringsmetoderna fungerar inte bara på kaffetermosar utan också på kaffekannor eller andra kärl i rostfritt stål eller porslin.