Skillnaden på kaffe vs te

Två av de mest vanliga centralstimulerande dryckerna världen över är Kaffe och Te. Men vad är skillnader och likheter mellan dessa drycker. Lär dig mer i den här artikeln som går på djupet i både kaffekoppen och tekoppen!

kaffe vs te, skillnader och likheter

Koffeinmängd i kaffe och te

Anledningen till att de flesta dricker dessa drycker är för koffeinets skull, det som verkar uppiggande på hjärnan. Både kaffe och te innehåller koffein även om molekylen kallas för tein i tedrycken.

En kopp kaffe innehåller nånstans kring 100 mg och kan variera beroende på kaffeböna, filtermetod etc. En kopp te innehåller hälften så mycket och vanligen kring 40 mg. Även för tedryck kan valet av tesort och bryggmetod påverka mängden tillgängligt koffein (tein).

Kaffe: 100 mg per kopp
Te: 40 mg per kopp

Det är en sak hur mycket något innehåller och en annan hur det påverkar oss. Dos och respons kallar man detta på fikonspråk inom medicinen och hur uppiggande en kopp te är jämfört med kaffe har studerats i flera studier. En vetenskaplig studie kunde inte se någon skillnad mellan te och kaffe när det gäller alerthet (Hindmarch et al, 2000).

Så påverkar kaffe och te sömn olika

kvinna sover gott, druckit kaffe eller te?

Att sömn är superviktigt har lyfts ofta i media och en sak som kan påverka det är halten koffein som cirkulerar i kroppen. Koffein har en halveringstid på 4-5 timmar, vilket betyder att hälften av koffeinet finns kvar i kroppen kl 12 om man tog en morgonkopp kl 7. Efter ytterligare 5 timmar kl 17 finns det kvar 1/4-del av koffeinet från morgonen.

I samma studie av forskargruppen ledd av Hindmarch frågade man om sömnen och det visade sig en skillnad mellan kaffe- och tedrickarna. Kaffe påverkar tiden det tar att somna på kvällen och även hur effektiv sömnen har upplevts. Tedrickare hade lättare att somna och rapporterade en godare sömn och mer utvilad på morgonen.

Så när det gäller sömn så vinner te före kaffe men värt att notera är hur forskningsdeltagarna intog sina drycker. De fick dricka 1-2 koppar kaffe eller te kl 09, 13, 17 och 23. Håller man sig till att ta kaffe kl 9 och 13 hinner det mesta av koffeinet gå ur kroppen innan läggdags.

Tarmfloran om kaffe och te

Vår kropp består till större andel av bakterier än antalet mänskliga celler. Därför är det viktigt att ta hand om tarmfloran och ge den bra saker. En sak som är känd för att ge positiva effekter på tarmfloran är fibrer och polyfenoler.

Du kanske tänker spontant att te som är gjord på blad borde innehålla massor mer än kaffe, gjord på bönor. Men nej, kaffe har faktiskt signitikant mer polyfenoler än vad te har. Det även om vi jämför med grönt te, som i sin tur slår det svarta teet.

Halten av polyfenoler har mätts till ungefär 200 mg/100 ml kaffe medan det i svart te bara är 96 mg/100 ml dryck (Fukushima et al, 2009).