Bra dosering för att brygga gott kaffe

För det första måste vi nämna att vad som är ett gott kaffe kan vara högst individuellt. En del gillar extra starkt kaffe medan andra tycker det kan bli för beskt. Det finns ändå ett par tips som är bra att följa för att få till bra kaffesmak.

Förvara kaffet mörkt och svalt

Kaffebönor ska förvaras mörkt och svalt. Det här gäller speciellt malda kaffebönor som är känsliga. En förpackning som lämnas öppen får snabbt försämrade aromer. Se därför till att förvara kaffet i en tätslutande kaffeburk och låt den stå i kylen. Om det är väldigt långt mellan gångerna du brygger kaffe kan du till och med stoppa det i frysen. Här kan du hitta kaffeburkar i plåt.

Vårda din kaffebryggare

Det är också viktigt att du vårdar din kaffebryggare. Smuts, kalk och andra orenheter gör att bryggningen blir sämre. Se därför till att avkalka bryggaren med jämna mellanrum. En till sak du bör kontrollera med din bryggare är att den håller temperaturen i rätt intervall på vattnet. Helst ska det vara mellan 92-96 grader. Är det alldeles för lågt kan du lika gärna koka vattnet på spisen och hälla det över kaffet i filtret, vi lovar - det kommer bli ett godare kaffe. Men kanske det isåfall betyder att du bör köpa dig en ny kaffebryggare.

Dosera kaffet rätt med kaffemått eller matsked

Så kommer vi till doseringen. De kaffebönor som ditt kaffe är gjort på spelar in när det gäller att dosera rätt. Till det kommer dina preferenser på hur starkt ett kaffe får smaka. Det är därför lite av en trial-and-error i början. När du väl har hittat rätt är det enklare att gång på gång brygga det kaffe som du gillar.

7 gram kaffe per kopp

En bra start är att använda ett kaffemått eller en matsked (msk). Du kan också väga kaffet om du vill vara extra noggrann. Ett slätt kaffemått motsvarar ungefär 7 g. En bra tumregel att utgå från är ca 6-8 gram kaffe per kopp (1,5 dl vatten).

Tänk på att det är olika dosering om du använder en presskanna jämfört med kaffebryggare. I kannan finns kaffefettet kvar och ger en fylligare smak. I bryggaren fastnar fettet i filtret och det krävs mer malkaffe för att få till samma intensitet i smaken.

Fler tips för ett godare bryggkaffe

Skölj kaffefiltret innan för att inte bismak från filterpapperet ska dras med. Om du inte tror att papperet påverkar smaken, testa brygga utan kaffet en gång och smaka på vattnet som passerat filtret. De flesta osköljda filterpapper ger då en lätt bismak och den kommer definitivt att påverka och försämra kaffesmaken när du väl brygger i skarpt läge.

En till sak som är bra med förblött kaffefilter är att filtret inte suger upp vatten som du ville skulle bli kaffe istället. Det gör att din dosering blir mer exakt men du kan såklart kompensera för detta när du måttar vatten om du vill.

Mal kaffebönor själv i en kaffekvarn. Ett färskmalet kaffe har mycket bättre aromer än ett som legat ett tag, speciellt om det är från en förpackning som redan öppnats. Med en egen kaffekvarn kan du också laborera med kornigheten på pulvret, något som också påverkar smaken.

Tänk på att ditt egenmalda kaffepulver kan vara luftigare än det vakuumförpackade. Kanske att du får ta lite extra för att få doseringen rätt. Å andra sidan har det färskare aromer som kan kompensera för det. Vill du vara extra noga, ta fram vågen, dosera och notera till nästa gång.