Presskaffe vs Bryggkaffe

Valet mellan presskaffe och bryggkaffe handlar i slutändan om personlig preferens. Vissa föredrar den rika och fylliga smaken av presskaffe, medan andra uppskattar den balanserade och rena smaken av bryggkaffe. I den här artikeln får du lära dig hur man gör presskaffe vs bryggkaffe - likheter och skillnader.

Bryggmetod

Presskaffe

Presskaffe, även känt som fransk press, involverar att grovmalet kaffe sätts i en cylindrisk behållare tillsammans med hett vatten. Efter att ha låtit blandningen dra i några minuter pressas kaffesumpen till botten av behållaren med hjälp av en plunger med finmaskigt metall- eller nylonfilter. Det resulterande kaffet hälls sedan direkt i koppen.

Bryggkaffe

Bryggkaffe görs med en kaffebryggare där fin- eller mellanmalet kaffe placeras i ett pappers- eller metallfilter inuti en tratt. Hett vatten hälls över kaffet och droppar genom filtret och kaffet, för att sedan samlas i en kanna eller direkt i koppen. Vattnet passerar genom kaffet på grund av gravitationen, vilket extraherar smakämnena.

Presskaffe med bodum presskannaGör kaffe i en liten bodum kaffepress för 3 koppar

Bryggkaffe med kaffefilter och hållareHetvatten genom kaffefilter i en kaffefilterhållare.

Smak och kropp

Presskaffe

Presskaffe ger en rik, fyllig och robust smakprofil, eftersom kaffets naturliga oljor och fina partiklar hamnar i det färdiga kaffet. Detta skapar en kopp kaffe med tydligare kropp och textur jämfört med bryggkaffe.

Bryggkaffe

Bryggkaffe tenderar att ha en renare, klarare och mer balanserad smak än presskaffe. Pappersfiltret fångar upp kaffets oljor och fina partiklar, vilket resulterar i en mindre tung kopp kaffe. Smakprofilen kan variera beroende på bryggmetod, kaffesort och bryggtemperatur.

Koffeininnehåll

Presskaffe

Eftersom presskaffe innebär en längre kontakt mellan kaffe och vatten, kan det resultera i en något högre koffeinhalt jämfört med bryggkaffe.

Bryggkaffe

Bryggkaffe har ofta något mindre koffeinhalt än presskaffe, men skillnaden är generellt liten och beror på faktorer som kaffesort, mängd kaffe och bryggtid.

Grumlighet

Presskaffe

Eftersom presskaffets filter inte fångar upp alla fina partiklar, kan det resultera i en något grumlig kopp kaffe, särskilt mot slutet av koppen.

Bryggkaffe

Pappersfiltret i bryggkaffe fångar upp de flesta fina partiklar, vilket resulterar i en renare och klarare kopp kaffe.

Slutsats: För vem passar presskaffe vs bryggkaffe?

Häller upp en kopp presskaffe

Fikarast på jobbet, folk pratar med varandra över en kopp bryggkaffe

Presskaffe

  • För personer som föredrar en mer robust och rik kaffesmak, eftersom presskaffe ger mer oljor och smakämnen jämfört med bryggkaffe.
  • Passar de som vill ha en enkel och manuell bryggmetod utan behov av el eller komplicerad utrustning.
  • Lämpligt för mindre mängder kaffe, vilket gör det bra för solo kaffedrickare eller små grupper.

Bryggkaffe

  • För personer som föredrar en renare och mildare kaffesmak, eftersom bryggkaffe filtrerar bort mer oljor och finmalet kaffesump än presskaffe.
  • Passar de som vill ha en mer automatiserad och bekväm bryggmetod, särskilt när det gäller att brygga större mängder kaffe.
  • Lämpligt för större grupper eller familjer, då kaffebryggare kan brygga flera koppar kaffe åt gången.