6 alternativa saker du kan göra med kaffe

Koffeinet i kaffe piggar upp och kanske är det efter en eller flera koppar kaffe som vi människor har hittat på kreativa alternativ till användning av kaffet. Här får du de bästa tipsen på hur du kan nyttja egenskaperna i kaffe på fler sätt.

6 saker du kan använda kaffe till

Betsa trä med kaffe

De mörka färgämnena i kaffe kan absorberas av organiska material. Du vet kanske att till och med så hårt som tändernas emalj kan bli missfärgade av långvarigt kaffedrickande. Trä är ett levande material som lätt tar åt sig olika ämnen så därför kan man faktiskt betsa trä med kaffe och det blir riktigt fint!

För att göra det behöver du en kopp kaffe, sandpapper, trasa, pensel och trä såklart. Använd svalt kaffe och applicera med hjälp av en pensel eller en svamp. Låt kaffet verka i cirka 15 minuter eller vänta ännu längre om du vill ha en mörkare färgton. När du är nöjd så torkar du av med en torr trasa. Sandpapperet använder du innan du lägger på kaffet, om det behövs ifall träet är väldigt hårt. Använd först grovkornigt och avsluta med finkornigt.

Färga ägg naturligt med kaffe

Till påsk brukar många svenskar måla ägg och vill man ge äggen en helt ny basfärg kan man färga de i förväg med olika naturliga ämnen. Du kan använda blåbär för blåa ägg, gurkmeja till gula ägg och med kaffesumpen i botten från en panna kokkaffe kan du färga äggen bruna. Är du duktig på att blanda färger kan du mixa olika kryddor och safter du har hemma.

Färga håret med kaffe

Om du vill ha mörkare hår kan du använda kaffe för att färga håret naturligt och en del gör det för att dölja grått hår. För att det ska funka måste du ha bryggt ett starkt kaffe och det ska appliceras i fuktigt hår, gärna med en hårinpackning samtidigt. Kaffefärgat hår håller dock inte så länge utan går ur efter några tvättar.

Ett recept på kaffefärgat hår är:

  • 1 msk kakaopulver (gärna ekologiskt)
  • 1 msk kaffepulver (snabbkaffe)
  • vatten

Du gör din egen mix genom att ta lite balsam eller hårinpackning i en skål. Mixa ner kaffepulver och häll på 0,5-1 dl bryggkaffe. Addera kakao om du vill ha en mer intensiv mörkbrun ton på håret (kan uteslutas). Din färdiga mix applicerar du på håret som ska färgas och låter det sedan verka i cirka 1 timme med shower cap på (eller plastpåse).

Färga kläder med kaffe

Kläder och tyg kan färgas med kaffe och för det använder man bäst kaffesumpen. Det är ju ett utmärkt sätt att ta tillvara något som man annars bara slänger i soporna. För att visa hur detta går till har vi plockat in ett bra videoklipp med Emma Sundh där hon visar hur hon gör sin kaffesumpsduk.

Vattna blommor med kaffe

Kaffesump innehåller en hel del olika ämnen som växter kan ta tillvara på. Så släng inte sumpen om du vill vara snäll mot dina blomväxter. Växter behöver kväve, kalium och magnesium vilket är något som det finns bra med i kaffesump. Späd sumpen med tre delar vatten och använd din blandning som näringsgödsel till växter både ute och inne.

Baka med kaffe

Det första de flesta tänker på bakas med lite kaffe är chokladbollar. Det ingår i de flesta recept att man ska ta 1-2 msk kaffe precis innan man börjar röra ihop chokladbollssmeten. Smaken blir mer intensiv och bollarna blir kanske något vuxnare i smaken.

Andra bakverk där kaffe kan ingå är till exempel kladdkakor, tiramisu med espresso, saftigt matbröd med kaffe eller små härliga macarons med lite snabbkaffe nervänd i den vipsade äggvitan.