Så testar European Coffee Brewing Center kaffebryggare

Den norska organisationen Norwegian Coffee Association (NCA) har etablerat ett testningslab i Oslo som heter European Coffee Brewing Centre (ECBC). Finansierad av International Coffee Organisation och under certifieringsprogammet från Specialty Coffee Association of America genomförs tester för att skilja bra från dåliga kaffebryggare.

För att kunna brygga kaffe på rätt sätt måste flera faktorer stämma och de sex viktigaste enligt ECBC är:

  1. malningsgraden
  2. kontakttid mellan kaffe och vatten
  3. vattnets temperatur
  4. filtreringen
  5. hur blötläggningen sker
  6. den tekniska konstruktionen på bryggutrustningen

Standardiserat test av kaffebryggare

Laboratorieutrustning

När en ny kaffebryggare ska testas är det viktigt att ett standardprotokoll följs så testerna blir jämförbara mellan olika modeller. Protokollet finns där för att säkerställa så att följande punkter följs:

  • färskt, kallt vatten som är 15ºC
  • rätt kornighet på det malda kaffet utifrån bryggtid
  • 50-60 gram kaffe per liter vatten
  • temperaturen på vattnet som kommer i kontakt med kaffet mäts i centrum av filtret, på ytan av kaffepulvret
  • spänningen anpassas för att hålla angiven effekt (W) på kaffebryggaren
  • all utrustning testas på maximal kapacitet

Om en kaffebryggare klarar testet på maximal kapacitet genomförs även nya tester på andra vanliga kapaciteter men för att godkännas ska den kunna prestera lika bra på flera nivåer.

ECBC tar emot kaffebryggare från tillverkare som vill få sin maskin testad. Avgiften för ett standardiserat test ligger på 100 € per maskin och testningen sker i flera steg. Först görs en "Approval test" på endast en kaffebryggare och går den igenom kommer ett större test med 10 enheter att genomföras.

Exempel på godkända kaffebryggare enligt European Coffee Brewing Centre

 

Källor:
ECBC.info