Koffeinfritt kaffe

Välj koffeinfritt kaffe om du upplever att koffeinet påverkar dig negativt. Många väljer att dricka kaffe dagligen för att det innehåller uppiggande koffein. För mycket koffein sent på dagen kan däremot försämra sömnen och göra att du får svårare att somna. Koffeinfritt kaffe (decaf) kan då vara lösningen om du ändå vill avnjuta smaken av kaffe efter middagen.

Populärt inom koffeinfritt kaffe

  • Starbucks Decaf Espresso Roast

    Starbucks Decaf Espresso Roast
    Köp hem Starbucks hela bönor som gjort koffeinfria. En förpackning är på 227 gram.
  • Nescafe Classic Decaf (avkoffeinerad) 200 g

    Nescafe Classic Decaf (avkoffeinerad) 200 g
    Fint och lättlösligt kaffe från utvalda rostade kaffebönor. Aromatisk avkoffeinerat kaffe för frappé med mera.

Så kan koffeinfria kaffet framställas

En vanlig metod för att framställa koffeinfritt kaffe är extraktion och filtrering. Koffein och vatten dras ut ur kaffebönan och filtreras genom ett filter där koffeinmolekylerna fastnar. Vattnet får sedan återabsorberas till bönan för att smaken ska återställas.

Koffeinfritt kaffe är inte helt fritt från koffein

Egentligen är termen koffeinfritt missvisande för mätningar visar att det inte finns några kaffesorter som är helt fria från koffein. Olika studier visar på varierande mängd från 3 mg till 32 mg per kaffekopp. Det kan jämföras med en vanlig kopp som kan innehåller kring 80 mg.

Koffeinfritt kaffe finns att köpa i olika varianter som snabbkaffe eller bryggkaffe. Hela kaffebönor utan koffein finns inte att köpa eftersom det är på det malda kaffet man applicerar koffeinextraheringen.

Var köper man koffeinfritt kaffe?

Utbudet är långt ifrån stort och kan vara svårt att hitta i din närmaste matbutik även om Coop, ICA och Willys oftast har någon sorts koffeinfritt kaffe.

Ett tips är också att kolla hos hälsokostbutiker eller apotek som ibland lagerför denna typ av kaffedryck.