Kaffesorter i världen

Det finns ett 60-tal olika kaffesorter i världen men världsmarknaden domineras främst av två sorter: Arabica och Robusta. Gemensamt för de här sortens kaffeplantor är att de kan växa sig höga och kallas ibland för kaffeträd.

Om kaffeplantan får växa allt för vilt och bli upp till 10 meter blir det dock svårt att skörda kaffebönorna. Av den anledningen ansar man kaffeväxten och de ser därför mer ut som buskar.

Kaffeplantan får blommor som är vita och doftar lite som apelsin eller jasmin. Det som skördas på plantorna är det röda bäret som är färdiga för skörd ungefär nio månader efter blomningen. Inuti kaffebäret finns det vanligen två kaffebönor men ungefär en tiondel av frukterna har bara en böna (peaberries, caracolis).

Coffea Arabica

Även om namnet på plantan får oss att tänka på arabvärlden är det faktiskt från Etiopien som Coffea Arabica kaffeplantan kommer ursprungligen. Av världens kaffeodlingar står denna för hela 65% men den är mer svårodlad än Robusta och ger något mindre skördar. Detta gör att Arabica-kaffe i regel alltid kostar lite mer och därför är en hel del av de färdiga kaffepaket vi köper utblandad med billigare Robusta-bönor.

Coffea ArabicaCoffea Arabica

Stora kaffeproducenter av sorten Arabica hittar vi i Sydamerika på odlingar i bergen. En tumregel är att ju högre upp en böna har odlats desto mer aromatisk blir kaffesmaken. Halten av koffein påverkar också smak och i Arabica-bönor är den lägre än i Robusta och därför mindre bitter i eftersmaken.

Rostade kaffebönor av sorten Arabica

Smak
mild, låg bitterhet
Klimat
15-25 ˚C, högland (1000-2000 möh), mycket nederbörd
Koffein
+

Coffea Robusta

Robusta-plantan härstammar från de centrala områdena i Afrika men odlas idag mestadels i tropiska områden i Asien som Vietnam och Indonesien. Kaffeplantan behöver ett varmt klimat med temperatur kring 25-30 ˚C och mycket nederbörd.

Coffea RobustaCoffea Robusta

Det är lätt att odla kaffesorten Robusta och skörden blir stor, vilket gör att priset på Robusta-kaffe därför är lägre än Arabica. Men för den skull behöver inte den här kaffesorten förpassas till budgetklass. Det finns fördelar som gör att den lyfter smak och ger fyllighet och crema till espresso och andra kaffedrycker.

Smak
kraftig, jordig
Klimat
tropiskt, 25-30 ˚C, mycket nederbörd, medel högland (100-700 möh)
Koffein
++

Vissa kaffemärken har valt att kombinera dessa två sorters bönor i en mix för att få till unik kaffesmak. Till exempel gör Kimbo kaffe det i sitt Espresso Napoletano.

Rostade kaffebönor av sorten Robusta

Andra kaffesorter i världen

Även om Arabica och Robusta är de mest kända och vanliga kaffesorterna, finns det flera andra sorter som odlas och konsumeras runt om i världen. Några av dessa inkluderar:

Liberica

Denna kaffesort kommer ursprungligen från Liberia, i Västafrika. Liberica-kaffebönor är större än Arabica och Robusta och har en distinkt smakprofil. De har en kraftig, jordnära smak med en lite blommig och fruktig underton. Liberica-plantor är mer tåliga mot sjukdomar, men de är inte lika populära som Arabica och Robusta på grund av sin distinkta smak.

Excelsa

Den odlas främst i Sydostasien och har en unik smakprofil som kombinerar syrlighet, fruktighet och kropp. Excelsa är inte särskilt vanligt i kommersiella kaffeblandningar, men den används ibland för att skapa komplexa smaker.

Stenophylla

Kaffesort som härstammar från Sierra Leone och Guinea och har länge varit förbisedd på grund av sin låga produktivitet. Stenophylla-kaffe är känt för sin höga kvalitet och smak, och forskare utforskar dess potential för att öka kaffets genetiska mångfald och för att förbättra motståndskraften hos kaffeplantor mot sjukdomar och klimatförändringar.