Kaffesorter i världen

Även om det finns ett 60-tal olika kaffesorter i världen är det bara 2 sorters kaffebönor som odlas i stor skala och säljs som kaffe till oss konsumenter:

  • Arabica
  • Robusta

Gemensamt för kaffeplantorna är att de kan växa sig ganska höga och kallas ibland för kaffeträd. På odlingar blir det dock svårt att skörda om kaffeplantan får växa vilt upp till 10 meter, därför ansas plantorna och ser mer ut som kaffebuskar.

Kaffeplantan får blommor som är vita och doftar lite som apelsin eller jasmin. Det som skördas på plantorna är det röda bäret som är färdiga för skörd ungefär nio månader efter blomningen. Inuti kaffebäret finns det vanligen två kaffebönor men ungefär en tiondel av frukterna har bara en böna (peaberries, caracolis).

Coffea Arabica

Även om namnet på plantan får oss att tänka på arabvärlden är det faktiskt från Etiopien som Coffea Arabica kaffeplantan kommer ursprungligen. Av världens kaffeodlingar står denna för hela 65% men den är mer svårodlad än Robusta och ger något mindre skördar. Detta gör att Arabica-kaffe i regel alltid kostar lite mer och därför är en hel del av de färdiga kaffepaket vi köper utblandad med billigare Robusta-bönor.

Stora kaffeproducenter av sorten Arabica hittar vi i Sydamerika på odlingar i bergen. En tumregel är att ju högre upp en böna har odlats desto mer aromatisk blir kaffesmaken. Halten av koffein påverkar också smak och i Arabica-bönor är den lägre än i Robusta och därför mindre bitter i eftersmaken.

Smak: mild, låg bitterhet
Klimat: 15-25 ˚C, högland (1000-2000 möh), mycket nederbörd
Koffein: +

Coffea Robusta

Robusta-plantan härstammar från de centrala områdena i Afrika men odlas idag mestadels i tropiska områden i Asien som Vietnam och Indonesien. Kaffeplantan behöver ett varmt klimat med temperatur kring 25-30 ˚C och mycket nederbörd.

Det är lätt att odla Robustaplantor och skörden blir stor, vilket gör att priset på Robusta-kaffe därför är lägre än Arabica. Men för den skull behöver inte den här kaffesorten förpassas till budgetklass. Det finns fördelar som gör att den lyfter smak och ger fyllighet och crema till espresso och andra kaffedrycker.

Smak: kraftig, jordig
Klimat: tropiskt, 25-30 ˚C, mycket nederbörd, medel högland (100-700 möh)
Koffein: ++