Sofiero Kafferosteri gör Cafégo höghöjdskaffe

Sofiero Kafferosteri är de som ligger bakom märket Cafégo. Märket är nischat mot så kallat höghöjdskaffe där kaffebönor har odlats på kaffeplantager som ligger på minst 1200 meter över havet. Hemma i Sverige rostar Sofiero Kafferosteri bönorna och säljer de som hela bönor, malet kaffe eller i kaffekapslar.

Cafego, höghöjdskaffe smakar mer

Varför höghöjdskaffe?

Den tunnare luften och svalare temperaturen på hög höjd gör att kaffebönorna växer långsammare. Det gör att bönorna får en mer intensiv smak då processen för mognad tar längre tid. Höghöjdskaffe kallas med internationell klassificering för Strictly High Grown (SHG) och kriteriet är att det ska vara odlat på minst 1200 meter över havet.

Cafégo har minst 50% av kaffebönor som odlats på hög höjd i sina kaffeblandningar. På förpackningarna står det om det är 1200 meter, 1400 meter eller 1500 meter över havet.

Hela bönor höghöjdskaffe, Cafégo 3-pack3-pack hela bönor höghöjdskaffe, Cafégo från Sofiero Kafferosteri

Sofiero Kafferosteri under ledning av Jonas Scherp

När Jonas Scherp och några vänner träffades över en helg i början på 2015 var de överens om att något hänt med kvalitén på svenskt kaffe. Alla hade kopplingar till kaffebranschen på ett eller annat sätt och därför bestämde de sig att göra något åt det.

Diskussionerna om hur de skulle förbättra utbudet skedde på Sofierovägen i Helsingborg, och därav företagets namn Sofiero Kafferosteri AB. Varumärket heter dock Cafégo och finns idag i Trelleborg.

Allt Cafégo höghöjdskaffe är UTZ-certifierat

Cafégo ger flera kundlöften som man ska kunna lita på att kaffet uppfyller. Förutom att de garanterar att kaffebönorna odlats på hög höjd, lämnar de också 100% garanti om att plantagerna är UTZ-certifierade. UTZ står för ett helhetstänk som skapar ett långsiktigt hållbart jordbruk med minskad miljöpåverkan och högre levnadsstandard för kaffeodlarna.

UTZ lanserades 2002 av en kaffeodlare i Guatemala och en holländsk kafferostare som ville lyfta hållbara odlingar globalt. Sedan 2018 ingår UTZ-certifiering i Rainforest Alliance.

Pris på Sofiero kaffe

Vid beställning i deras egen webshop köper du 3-pack med malet kaffe, hela bönor eller som kaffekapslar. Det går att få lite lägre paketpris genom att beställa kaffet som en prenumeration.

Produkt Vikt Pris Pris/kg (el. kopp)
Hela bönor 3-pack 3x450 g 169 kr 125 kr/kg
Malet kaffe 3-pack 3x450 g 159 kr 118 kr/kg
Kaffekapslar 3x20 st 199 kr 3,32 kr/kopp

Priserna är kontrollerade senast 2024-01-29 och hämtade från Soferio kafferosteri webshop.

Kaffekapslarna funkar i Nespresso kaffemaskiner.

Källor och länkar

» What is Strictly High Grown Coffee?
» UTZ Certification