Klassiska kaffekoppar från Sverige

Sverige är ett av världens mest kaffedrickande folk och det i kombination med en tradition av att göra fint porslin med vacker design har lett fram till denna lista med klassiska kaffekoppar. Vilken av kopparna är din favorit bland svenska klassiker? Vi har plockat ut några som vi tycker hör till klassiker och som är formgivna av svenska formgivare.

Rörstrand - Mon Amie Kaffekopp 14 cl

rörstrand - mon amie kaffekopp 14 cl

SE PRIS

Mönstret Mon Amie skapades av formgivaren Marianne Westman i slutet av 1940-talet som en vit blomma av typen skvattram. Porslinsserien lanseras 1952 hos Rörstrand och då med den så klassiska koboltblåa färgen.


Rörstrand Swedish Grace Snö Mugg 30 cl

rörstrand swedish grace snö mugg 30 cl

SE PRIS

Med inspiration från veteax har Louise Adelborg skapat den populära serien Swedish Grace som finns i vit (snö) men också andra färger. En klassisk kaffekopp med fat av vackert porslin.


Rörstrand Ostindia Floris Mugg 40 cl

rörstrand ostindia floris mugg 40 cl

SE PRIS

Emmy Almström hittade en skärva av porslin från förlista skeppet ostindiefararen Götheborg. Det gav henne inspirationen till att skapa Ostindia Floris som används på porslinskoppar från Rörstrand.


Gustavsberg Berså kaffekopp med fat, 15 cl

gustavsberg berså kaffekopp med fat, 15 cl

SE PRIS

Krister Karlmark fick i uppdrag av Stig Lindberg att ta fram en ny design som fick pryda många porslinsprodukter mellan 1961-1974. Nytillverkning av Berså återupptogs 2005 och är sedan 2008 i benporslin.


Höganäs Keramik - SÅLD Kaffemuggar 6 st och Fat

höganäs keramik - såld kaffemuggar 6 st och fat

SE PRIS

Höganäs Keramik har en klassisk och trevlig kaffekopp i stengods med tillhörande träfat i ek.


Gustavsbergs Porslinsfabrik Prunus kaffekopp med fat 15 cl

gustavsbergs porslinsfabrik prunus kaffekopp med fat 15 cl

SE PRIS

Det latinska ordet för plommon är Prunus och därför heter denna porslinsserie av Stig Lindberg så. I den ingår den här fina kaffekoppen i konform.


Gustavsberg Adam kaffekopp med fat, 15 cl

gustavsberg adam kaffekopp med fat, 15 cl

SE PRIS

Adam-servisen lanserades 1959 och är formgiven av Stig Lindberg som använde koboltblå kulör för att få ett oregelbundet mönster vid bränning. Kaffekoppen gör sig otroligt bra med tillhörande fat.